DET HÄR ÄR EN INFORMATIONSSIDA FRÅN JÄGARNAS RIKSFÖRBUND

 

Rovdjursjakt

Björn 

Björnen är ett av få jaktbara vilt i Sverige som faktiskt kan sätta jägaren i väldigt farliga situationer. När björnen blir pressad finns alltid risken att den väljer att anfalla istället för att fly och det är viktigt att den som tänker jaga björn är medveten om det. Riskerna ska förstås inte överdrivas – det finns trots allt runt 3 500 björnar i Sverige och det sker väldigt få olyckor varje år.
Björnarna som fälls skjuts företrädelsevis för hund, antingen av hundförare eller passkyttar. De senaste åren har många specialiserade björnhundar avlats fram men många av våra klassiska älghundar fungerar minst lika bra. Dessutom tillåts viss jakt på åtel – dock med stränga restriktioner från respektive länsstyrelse.

Lodjur 

Lodjuret är ett av de mer försiktiga djuren i den svenska naturen. Förutom att vara snabb och graciös har den utmärkt syn, hörsel och luktsinne och sätter verkligen jägaren på prov. För att lyckas med lodjursjakten krävs både bra spårsnö och duktiga hundar. Hundarna kan vara både drivande och ställande.

Varg 

Vargen jagas främst under olika former av skyddsjakt. Under de första licensjakterna sköts vargarna främst med hjälp av folkdrev. Numera är det även vanligt att jaga varg med hjälp av drivande hundar. Vargar som jagas med hund skiljs ut ur flocken och är dessutom medvetna om att det är människor i skogen. Vargarna väljer därför att fly vilket gör riskerna för hundarna mycket mindre.